Mercus Yrkeskläder AB

Vad betyder Miljösmart val hos er?

Uppdaterad

På mercus.se har vi valt att markera plagg som har någon av nedan märkningar som ett Miljösmart val.

Vanliga miljömärkningar för arbetskläder

 • Svanen
  Nordens officiella miljömärkning och ställer höga krav på hela produktionskedjan, från råvara till färdigt plagg, inkluderar både miljökrav och sociala aspekter.
 • EU Ecolabel (i Sverige även kallad EU-blomman)
  Svanen-märkningens motsvarighet i Europa. 
 • GOTS (Global Organic Textile Standard)
  En internationell certifiering för textilier gjorda på naturmaterial, som täcker hela kedjan från råvara till slutprodukt.

Andra textilmärkningar med särskilt fokus

 • Oeko-Tex standard 100
  Visar att produkten är fri från hälsofarliga kemikalier. Fokuserar inte på miljöaspekter i produktionen.
 • Bluesign
  Tar hänsyn till miljöaspekter, sociala krav och arbetsplatssäkerhet, men inkluderar inte kriterier för ekologiskt fiberval.
 • Fairtrade
  Fokuserar på sociala aspekter och rättvisa villkor i bomullsodling, men inkluderar också miljökrav, som förbud mot vissa kemikalier.

Ekologiskt vs Miljömärkt textil

Ekologiska textilier fokuserar på själva råvaran. När vi talar om ekologiska fibrer, som ekologisk bomull, betyder det att de är odlade utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genetiskt modifierade grödor. Detta är gynnsamt för miljön, men täcker enbart själva odlingen.

Å andra sidan tar miljömärkningar ett bredare grepp. De säkerställer att hela processen från fiber till färdigt plagg är hållbar. Det inkluderar användningen av kemikalier, färger och tillverkningsprocesser som är snälla mot både miljön, produktionsarbetarna och slutanvändarna.

Att handla hållbart?

Att välja rätt arbetskläder går utöver bara märkningen. Det innebär också att köpa rätt kläder avsedda för arbetet du utför och plagg som är designade för att hålla länge. Ett plagg som används flitigt under lång tid minskar behovet av frekventa nyköp och är därmed ett miljövänligt val.

Genom att vara medveten om dessa aspekter, bidrar du till en mer hållbar framtid, både i arbetslivet och för miljön i stort.

Tillsammans bidrar vi!

Guide taggad med: hållbarhet miljö
warning Created with Sketch.